Kredi Kayıt Bürosu Nedir?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kredieko/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56

Kredi Kayıt Bürosu Nedir?

Kısaca KBB olarak da bilinen Kredi Kayıt Bürosu, bankaların kredi verirken değerlendirme yapmak üzere başvurdukları bir bilgi deposudur. 1995 yılında 5411 sayılı bankacılık kanununa uygun olarak 9 ortaklıkla kurulmuştur. Denizbank, İş Bankası, Vakıf Bank, Yapı Kredi, Halk Bank, Garanti Bankası, Şeker Bank, Ziraat Bankası ve Akbank bu ortaklardır. KBB, kanun gereği minimum beş adet bankla tarafından yapılacak olan her türlü bilgi- belge alışverişini sağlamaktadır. Ayrıca müşterilerine ait kredi bilgilerini de paylaşmaktadırlar. Bankalara başvuru yapan herkesin kredi geçmişi, kredi kartı ödemelerinin durumu, başvuruları ve bankalarla yapılan tüm işlemlerin kaydı burada yer alır. Ayrıca kredi risk raporu ile bankalar başvuran kişilerin kredi ödeme riskleri hakkında da fikir sahibi olurlar.

Kredi Referans Sistemi

Kredi Kayıt Bürosu, 1999 yılında, Kredi Referans Sistemi’ni kurmuştur. Bu sistemin amacı kredi almak isteyenlerin detaylı bilgilerinin teknolojik yöntemler aracılığı ile risk faktörlerinin küçültülmesi işleminin yapılmasıdır. Yani risk faktörü yüksek bir kişi ya da kurum kredi almak istediğinde gerekli koşullar yer aldığında ve istisnai durumlarda kredi çıkma olasılığının yükselmesi için riskler bu sistemle azaltılmaktadır. Ödeme geçmişi kötü olsa da kredi alabilen kişiler buna örnek verilebilir.

Kredi Risk Raporu Nedir?

Kredi risk raporundan önce kredi notu tanımını yapmak gerekir.  KKB ‘nin belirlediği kriterlere göre verilen kredi puanı, sizin geçmişteki kredi kartı ve kredi borcu ödemelerinizin düzenli olup olmadığı, yasal takip sürecinin olup olmadığına göre düşük veya yüksek riskli olarak değerlendirilir. 0 ve 1900 arasındaki puanlama sisteminde 1450 ve yukarısı için düşük riskli grup, 1450 ve altı için de yüksek kredi riskli grup tanımlaması yapılır. Borç ödemelerinin gecikme durumu puanlamada %30 oranında etkilidir.

Bir önceki yazımız olan Kredi Çekebilmek İçin Ne Gerekli başlıklı makalemizde Kredi Çekebilme Şartları ve Kredi Çekebilmek İçin Ne Gerekli hakkında bilgiler verilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*